Jak zacząć zarabiać jako fotograf kulinarny? Jakich umiejętności potrzebujemy? Jakiego sprzętu? Z jakimi klientami będziemy pracować? Czy można to robić w domu? Czy fotograf kulinarny musi umieć gotować oraz jakie są możliwości dywersyfikacji, jeżeli chodzi o zarabianie na fotografii kulinarnej. Zapraszam na kolejny odcinek cyklu Kulisy pracy, w którym Zuzanna Ploch podzieliła się ze mną tajnikami pracy jako fotograf kulinarny.
Rozmowa z Zuzanną Ploch, fotografką kulinarną, skupia się na jej drodze zawodowej: od bloga kulinarnego do współpracy z markami spożywczymi. Opisuje ona proces nauki fotografii kulinarnej, różne źródła dochodu (współprace, warsztaty, sprzedaż zdjęć do agencji stockowych), a także niezbędny sprzęt i umiejętności. Zuza dzieli się także wskazówkami dla początkujących, w tym informacjami o swoim narzędziowniku dla fotografów kulinarnych, zawierającym przydatne materiały i szablony. Podkreśla znaczenie praktyki i znajomości fotografii ponad kosztowny sprzęt.
Naszej rozmowy posłuchasz tutaj: